GO UP
Image Alt

Έβρος

Έβρος

Η φύση σε όλο της το μεγαλείο

Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα του νομού Έβρου. Μέχρι το 1919 ονομαζόταν Δεδέαγατς. Ιδρύθηκε το 1875 και στην αρχή ήταν ένα ψαροχώρι, αλλά σιγά σιγά ο πληθυσμός της αυξήθηκε. Το 1913, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, έμεινε για λίγο υπό ελληνική διακυβέρνηση, αλλά πέρασε στη Βουλγαρία με τη Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913).Το 1920, με το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου, ενσωματώθηκε στην Ελλάδα και λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο, με το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη.

Η γύρω περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, καθώς στην θέση της βρισκόταν η αρχαία πόλη Σάλη, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος, καθώς επίσης σε κοντινή απόσταση η αρχαία Μεσημβρία, η Ρωμαϊκή Τραϊανούπολη και η Βυζαντινή Βήρα. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με την δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής το 1870, που ένωνε την Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη και της έδωσε την δυνατότητα να γίνει εμπορικό κέντρο και να εξάγει τα προϊόντα του νομού. Επίσης η θέση της κοντά στη θάλασσα, την ανέδειξε γρήγορα σε κομβικό λιμάνι της χώρας.

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη σύγχρονη, με προσεγμένο ρυμοτομικό σχέδιο και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Πόλη της παράδοσης και του νεωτερισμού, πόλη της ξεκούρασης και της διασκέδασης, πόλη της θάλασσας και του τουρισμού, μια ιδιαίτερα ζωντανή πόλη, λόγω των εμπορικών της δραστηριοτήτων και των 3.500 φοιτητών του πανεπιστημίου. Προσφέρεται για γαστριμαργικές απολαύσεις και για νυχτερινή ζωή με πλήθος μαγαζιών για όλα τα γούστα, κοντά στην παραλιακή ζώνη και το ευρύτερο εμπορικό κέντρο. Κάθε Πέμπτη, η υπαίθρια αγορά, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ψώνια σε χαμηλές τιμές.

Εντυπωσιακή περιοχή με πλούσια πολιτιστική παράδοση και αξιόλογη τουριστική υποδομή. Η Αλεξανδρούπολη είναι διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού, το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης. Σύμβολο της πόλης, στην παραλία είναι ο Φάρος. Στην περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο, το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. το Δημοτικό Πάρκο, την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, τα ερείπια Δύο Τζαμιών, τα παλαιά σπίτια, τα κτίρια της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Λεονταριδείου Σχολής καθώς και το υπαίθριο Ιερό των Θρακών. Μοναδική είναι η περιήγηση στην παραλιακή περιοχή ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσημβρίας Ζώνης και της Μαρώνειας, έως το λιμανάκι του Αγίου Χαράλαμπου, την σπηλιά του Κυκλωπα στην Μάκρη.

Το πέρασμα των αιώνων στην περιοχή της Θράκης καταγράφεται γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Ισμάρας. Οι περιηγητές που αγαπούν τις αυθεντικές εμπειρίες μπορούν να αναζητήσουν το σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων, που έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι και την περιοχή Άβαντος – Κίρκη – Άγιοι Θεόδωροι με την εξαιρετική φυσική ομορφιά, το χωριό, τα μεταλλεία, αλλά και την περίφημη Βίλα της Κίρκης. Άλλα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία στο νομό Έβρου, είναι ο ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας και το Υδραγωγείο στις Φέρες, ο αρχαιολογικός χώρος του Δορίσκου, ο αρχαιολογικός χώρος και τα Θερμά Λουτρά Τραϊανούπολης. Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά μια εκτεταμένη ακτογραμμή μήκους 25 χλμ. που καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας. Βραβευμένες με γαλάζια σημαία, οι παραλίες του Νομού προσφέρουν μεγάλη ποικιλία. Καλά οργανωμένες πλαζ ξεκινούν από την ακτή EOT δίπλα στην πόλη έως τα Κόκκινα Βράχια στη Χιλή.

Εάν όμως συνεχίσετε λίγο πιο μακριά, θα συναντήσετε τις παραλίες του Αη-Γιώργη και της Αγίας Παρασκευής στη Μάκρη με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τις πιο απομακρυσμένες, των Δικέλλων και της Μεσημβρίας. Υπάρχουν παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα, αμμώδεις και βραχώδεις, ιδιωτικές και οργανωμένες.  Οι προσχώσεις του μεγάλου ποταμού δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για οικογένειες και μικρά παιδιά, που μπορούν να κολυμπήσουν σε ρηχά νερά με ασφάλεια.

Η ακτή του ΕΟΤ, είναι η πλησιέστερη στην πόλη. Τα Κόκκινα Βράχια, το Δελφίνι και το Καλαμάκι στη Χιλή με την απέραντη αμμουδιά είναι παραλίες ιδανικές για κοντινές αποδράσεις, ενώ η Μάκρη αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση. Ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, βαθιά πεντακάθαρα νερά που συναγωνίζονται αυτά της Χαλκιδικής και ψαροταβέρνες και ουζερί με θέα στη Σαμοθράκη. Τέλος, λίγο πιο πέρα μπορείτε να επισκεφτείτε την κοσμική Αγία Παρασκευή ιδανική για θαλάσσια σπορ, καφέ και ποτό. Ό,τι κι αν επιλέξετε σίγουρα θα σας προσφέρει απλόχερα τις συγκινήσεις που χαρίζει η θάλασσα του βορείου Αιγαίου.